Βασίλης Κατσούκης: Το όραμα μου για το Δήμο Πάργας

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΤΣΟΥΚΗΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΓΑΣ;
Το FANARI PRESS σας δίνει την δυνατότητα να γνωρίσετε καλύτερα τον άνθρωπο που αναστάτωσε ξαφνικά την πολιτική ζωή του Φαναρίου και της Πάργας, βάζοντας φωτιά στο τοπικό πολιτικό σκηνικό.

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΚΑΤΣΟΥΚΗ… ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΟΥΝ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΕΣΑΣ, ΟΣΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ.
Γεννήθηκα στο Σταυροχώρι. Κατάγομαι από αγροτική οικογένεια, είμαστε τρία αδέλφια, και τα παιδικά μου χρόνια τα έζησα στο χωριό μου.
Από μικρός απασχολιόμουν στα χωράφια και πολύ γρήγορα, μόλις 16 χρονών έκανα την πρώτη δική μου επιχείρηση.
Μετά το 18ο έτος της ηλικίας μου μετακόμισα στην Αθήνα, για να εργαστώ στην πρωτεύουσα σε οικοδομικές δραστηριότητες και εργασίες.
Τη στρατιωτική μου θητεία την έκανα στην 1η Μοίρα αλεξιπτωτιστών στον Ασπρόπυργο.
Το 1983 έφυγα στη Γερμανία. Αρχικά εκεί εργάστηκα 3 χρόνια σε χώρους εστίασης. Ύστερα από 2 χρόνια άνοιξα τη δική μου επιχείρηση στην πόλη Essen της Γερμανίας.
Επιχειρηματικά ασχολήθηκα μετά στο χώρο της εστίασης, δημιουργώντας διαδοχικά αρκετές επιχειρήσεις σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας.
Εγκαταστάθηκα τελικά στο Βερολίνο, όπου τα τελευταία 18 χρόνια μέχρι και σήμερα, λειτουργώ με την οικογένειά μου και τα παιδιά μου μια επιχείρηση εστίασης, με μεγάλη επιτυχία.
Από το 2012 έχω επιστρέψει πλέον στην ιδιαίτερη πατρίδα μου. Τα τελευταία 7 χρόνια που ζω στην Ελλάδα, δραστηριοποιήθηκα πιο έντονα με την ενασχόληση μου στα κοινά, ως Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Σταυροχωρίου.
Τα δύο τελευταία χρόνια μάλιστα αποφάσισα να δραστηριοποιηθώ και επαγγελματικά, αγοράζοντας ένα χώρο εστίασης, τον οποίο έχω μετατρέψει σε Café-Πολυχώρο.
Με τον τρόπο αυτόν έχω μια επαναδραστηριοποίηση στην πατρίδα μου κοινωνική, πολιτική και επαγγελματική.
Οπότε έχω διαμορφώσει πλέον μια πλήρη εικόνα για τα τεκταινόμενα του τόπου μας και για τα προβλήματα, αλλά και τις δυνατότητες που δεν έχουμε αξιοποιήσει σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σε αυτό συμβάλλουν και τα πολλά μου ταξίδια σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, έχοντας αποκομίσει μια μεγάλη εμπειρία από την νοοτροπία των άλλων Ευρωπαίων πολιτών και επιχειρήσεων σε κοινωνικό, οργανωτικό και επιχειρησιακό επίπεδο.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΙ ΑΠΑΝΤΑΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ… «ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ»;
Ο Απόδημος Ελληνισμός είναι ένα ζωντανό κομμάτι του Οικουμενικού Ελληνισμού, είναι η ΕΛΛΑΔΑ των 5 Ηπείρων που δημιουργεί, παράγει πλούτο, διακρίνεται και καταφέρνει να δίνει παντού το μήνυμα για τις δυνατότητες και τις αξίες των Ελλήνων.
Μπορεί τα πρώτα χρόνια οι Έλληνες Μετανάστες να είχαν κάποια θέματα αποδοχής, όμως με την εργατικότητα τους, την επιμονή και την δυναμική τους κατάφεραν να ξεχωρίσουν να προκόψουν και όχι μόνο να γίνουν αποδεκτοί, αλλά και να ενσωματωθούν, να αναγνωριστούν στις Κοινωνίες που ζουν και εργάζονται τα χρόνια αυτά.
Οι Έλληνες λοιπόν του εξωτερικού είναι η ζωντανή εικόνα και ενέργεια των Ελλήνων όλου του Κόσμου, που συνεισφέρουν και οικονομικά σήμερα στην Ελλάδα και νομίζω πως ήρθε πια η ώρα να είναι και απόλυτα ενεργή – όχι μόνο συναισθηματική με την δυνατότητα ψήφου των Αποδήμων, ώστε και τυπικά να εμπλέκονται πλέον στις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων που τους αφορούν και σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε αυτοδιοικητικό.
Δεν υφίσταται πλέον για τον Έλληνα, σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, ο όρος πλέον «Μετανάστης» γιατί ο Έλληνας του Κόσμου είναι δημιουργός παντού, όπου και αν βρεθεί, πόσο μάλλον αν επιστρέψει στον τόπο του σοφότερος από ό,τι έφυγε, με την εμπειρία, την σοφία και τις γνώσεις που κουβαλά πια μαζί του.

ΠΩΣ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ;
Η επιστροφή στην πατρίδα σημαίνει για μένα επανασύνδεση με τις ρίζες μου, με τον τόπο μου, τους συντοπίτες μου. Η αγάπη μου για την γενέτειρά μου.
Η οικονομική μου αποκατάσταση, μου επέτρεψε να δημιουργηθούν οι συνθήκες να είμαι ξανά στον τόπο μου, αφού έχω και ένα μέρος της περιουσίας μου στο Σταυροχώρι και στην παράκτια ζώνη.
Η υπερήλικη μητέρα μου και η ανάγκη φροντίδας της αποτέλεσε και ένα επιπρόσθετο λόγο για να είμαι εδώ πια στο Φανάρι. Μου αρέσει να ασχολούμαι με την καλλιέργεια της γης, με ηρεμεί η μοναδική ομορφιά της ελληνικής φύσης και είμαι λάτρης του περιβάλλοντος.
Ο ήλιος, η θάλασσα, η εύφορη πεδιάδα του Φαναρίου είναι ευλογία και θέλω να τα απολαμβάνω.
Δεν ήταν στόχος μου να αποκοπώ από την ιδιαίτερη πατρίδα μου και όπου μπορώ, βοηθώ με κάθε τρόπο υλικά και οικονομικά.
Δεν θα ήθελα να αναφερθώ περισσότερα πού και πώς έχω βοηθήσει.
Η παραμονή μου σε χώρα της Ευρώπης επί σειρά 37 ετών και μάλιστα στη Γερμανία, όπου το κράτος είναι οργανωμένο και ευνομούμενο με έχει επηρεάσει προς το θετικό, φυσικά και με λυπεί η εικόνα και η κατάσταση της χώρας μας που είναι σε αυτά τα χάλια.
Με ενοχλεί πολύ η αποσπασματική μέριμνα των προβλημάτων από τους αρμόδιους Φορείς και δεν μπορώ να βλέπω τον κομματισμό, τον παραγοντισμό και το «ίδιον όφελος» να επικρατούν έναντι του κοινού συμφέροντος.
Ειδικότερα στην περιοχή μου βλέπω τον μοναδικό φορέα που λέγεται Δήμος να μην σκύβει στα προβλήματα όπως θα έπρεπε, οδηγώντας σε μια μεγάλη οπισθοδρόμηση την περιοχή του Φαναρίου και της Πάργας, μετατρέποντάς την σε μια εγκαταλειμμένη περιοχή. Οδικό δίκτυο, Κέντρα Υγείας που το λουκέτο, ίσως λειτουργήσει και λυτρωτικά για να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι, ενώ παραμένει έτσι δίχως εξοπλισμό και επιστημονικό προσωπικό.
Η αδυναμία ανάπτυξης, η μη δημιουργία υποδομών, που οδηγεί στη μετανάστευση εκατοντάδων νέων της περιοχής μας.
Οι ξεπερασμένες μορφές καλλιέργειας που δεν αποδίδουν και μάλιστα η αδυναμία των καλλιεργητών μας να προμηθεύσουν τα προϊόντα τους στην αγορά, παρά την έντονη τουριστική αύξηση των επισκεπτών.
Η απουσία δημιουργίας και ανάπτυξης αγροτικών, κτηνοτροφικών, και βιοτεχνικών μονάδων παρά μόνο δύο τυροκομεία, ένα δύο τρία παρασκευαστήρια, μία μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας.
Οι Κοινωνικές Δομές ανύπαρκτες, με εξαίρεση το δημοτικό ΚΑΠΗ που υπολειτουργεί.
Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι έχουν ατονήσει, λειτουργούν πολύ λίγοι και η τοπική παράδοση δεν αναδεικνύεται ούτε προβάλλεται, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια υποβάθμιση της περιοχής μας.
Οι Αιμοδοτικοί Σύλλογοι της περιοχής μας (Φαναρίου και Ανθούσας) είναι Σύλλογοι που χρειάζονται τη στήριξη μας, αφού έχουν σπουδαίο έργο να επιτελέσουν για την ίδια τη ζωή.
Η επισκεψιμότητα στον ποταμό Αχέροντα είναι μεν μεγάλη, κυρίως το καλοκαίρι, αλλά δεν υπάρχουν υποδομές και εγκαταστάσεις για να προσφέρουν στους επισκέπτες γνώση, προβολή και κατά συνέπεια θετική διαφήμιση της περιοχής μας με δυνατότητα καλύτερης αξιοποίησης των δυνατοτήτων που προσφέρουν.
Ο Αχέροντας έχει εξαιρετικές δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης και με σεβασμό των οικοσυστημάτων που αναπτύσσονται γύρω του, αποτελεί ανάγκη να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί κατάλληλα με έμφαση στην πολιτιστική και ιστορική του σημασία.
Οι Υδροβιότοποι Αμμουδιάς και Βαλανιδορράχης, δεν διαθέτουν περιπατητικό χώρο για μία βόλτα των επισκεπτών.
Οι παραλίες στη δημοτική ενότητα Φαναρίου, είναι πλήρως αφημένες στην τύχη τους.
Π. χ. παράνομη παραμονή τροχόσπιτων, σπατάλη νερού στην παράκτια ζώνη, αισθητική υποβάθμιση των παραλιών.
Και άλλα τόσα θα μπορούσα να απαριθμήσω, που κάνουν τον κάθε ενεργό πολίτη να θυμώνει και να αντιδρά. Αυτή η αντίδραση συμβαίνει και σε μένα που δεν μπορώ να βλέπω την εικόνα αυτή της εγκατάλειψης και της αδράνειας της Δημοτικής Αρχής, για τα θέματα που προανέφερα και που δεν είναι τα μόνα.

ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ… ΠΟΣΟ ΣΥΝΕΒΑΛΕ ΣΕ ΑΥΤΟ Η ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΑΣ;
Ως Πρόεδρος του χωριού μου, αποκόμισα μια εμπειρία, η οποία μου έδωσε τη δυνατότητα να αποκτήσω μία συνολική άποψη για τα διαρθρωτικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης και τις δυσκολίες που έχει πολλές φορές η πρακτική επίλυση προβλημάτων μέσα από την έλλειψη πόρων ή την έλλειψη πολιτικής βούλησης ,κυρίως με τα προβλήματα που αφορούν τις μικρές κοινότητες και τα χωριά.
Ειδικότερα από τους λιγοστούς πόρους που διατέθηκαν από τον ενιαίο καλλικρατικό Δήμο Πάργας έγινε η παιδική χαρά, αν και βρίσκεται σε ημιτελή κατάσταση, κατόπιν προφορικής και έγγραφης πίεσής μου προς τη Δημοτική Αρχή.
Έγιναν οι εργασίες γεώτρησης.
Κατόπιν διεκδίκησής μου, η Περιφέρεια Ηπείρου προχώρησε σε σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα για την προστασία του Σταυροχωρίου και της ευρύτερης περιοχής του Φαναρίου, όπου περνά η ροή του ποταμού Αχέροντα και παρατηρούνται κατά τους χειμερινούς μήνες μεγάλες πλημμύρες με τις έντονες βροχοπτώσεις.
Γι’ αυτό που είμαι όμως περήφανος στην αυτοδιοικητική μου θητεία, είναι η ανάδειξη της τοπικής μας ιστορίας, ηθική οφειλή προς τους προγόνους μας.
Αυτή η προσπάθεια έγινε με πολύ μεγάλη θέληση από πλευράς μου και μάλιστα σε προσωπικό επίπεδο, καθώς στα παιδικά μου χρόνια συνεχώς άκουγα από τα χείλη της μητέρας μου την τραγική κατάληξη των 10 συγχωριανών μας με την ομαδική εκτέλεσή τους από τους Γερμανούς και Τσάμηδες και δεν ήταν μόνο αυτοί που έπεσαν νεκροί για την αντίστασή τους στον διπλό εχθρό.
Την ανάδειξη αυτή τη στήριξα με προσωπικά μου έξοδα, και εδώ πρέπει να τονίσω και τη συμβολή του χωριού που συγκέντρωσαν ένα μέρος για το μεγάλο ποσό που απαιτήθηκε για την ανέγερση του μνημείου, τιμή προς τους εκτελεσθέντες συμπατριώτες μας.
Πέραν αυτών των ενεργειών έχω δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε συνεργασία με επιστημονικούς συνεργάτες για την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας με την εκπόνηση μεγάλης ιστορικής έρευνας, για τον ακριβή προσδιορισμό των νεκρών όλου του Φαναρίου και το μέγεθος της καταστροφής που υπέστη το Φανάρι κατά την περίοδο της γερμανικής Κατοχής, το 1943. Θεωρώ λοιπόν ότι σήμερα είμαι έτοιμος να πάω ένα βήμα πιο πέρα και να διεκδικήσω την εμπιστοσύνη των συνδημοτών μου για να αναλάβω την διοίκηση του Δήμου μας, πιστεύοντας ότι μπορώ να συνεισφέρω με τις γνώσεις, την εμπειρία μου και την διάθεσή μου να δουλέψω για τον τόπο μου και να προσφέρω. Δεν θα πω ότι τα ξέρω όλα, αλλά πιστεύω ότι με την δύναμη της συνεργασίας και της συμμετοχής και άλλων Ενεργών Πολιτών στον Δήμο μας , μπορούμε να φέρουμε μια δημιουργική ανατροπή στην περιοχή μας και να αλλάξουμε πολλά σε διάφορους τομείς, που είμαστε τραγικά θα έλεγα πίσω.
Η Αναβάθμιση της περιοχής μας σε κεντρικούς άξονες και τομείς (ΥΓΕΙΑ-ΠΡΟΝΟΙΑ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ) και κυρίως η ανάγκη για μια νέα σχέση του Δημότη με το Δήμο του μέσα από μια Διαυγή και Διαφανή Διοίκηση με νέους ηθικούς και αξιακούς κώδικες, είναι επιβεβλημένη και γι’ αυτό δημιουργήσαμε την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΓΑΣ, της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι, για να πάρουμε τις τύχες της ζωής στα χέρια μας και να γίνουμε ελπίζω η νέα δημοτική αρχή του τόπου, με σεβασμό πάνω από όλα στον ΠΟΛΙΤΗ και τις ιδιαιτερότητες και δυνατότητες κάθε δημοτικής ενότητας, αφού άλλες είναι οι ανάγκες του Φαναρίου και άλλες αυτές της Πάργας. Με διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων που μας εμπιστεύεται η Πολιτεία ή οι ίδιοι οι πολίτες με τους φόρους τους, με συμμετοχή των ίδιων των πολιτών στις αποφάσεις, την υλοποίηση και απολογισμό των έργων που αναλαμβάνουμε να κάνουμε.
Αυτές ενώ είναι βασικές αρχές της δημοκρατικής οργάνωσης των πολιτών σε μια ευνομούμενη πόλη και ένα δήμο μιας περιοχής, δυστυχώς έχουν εκλείψει παντελώς από την πρακτική των προηγούμενων διοικήσεων του Δήμου μας και γι’ αυτό πήραμε την πρωτοβουλία μαζί και με άλλους ενεργούς πολίτες, να αλλάξουμε ριζικά αυτή την κατάσταση και να φέρουμε μια νέα εποχή στον Δήμο ΠΑΡΓΑΣ.
«Συμμετοχή – Σύνθεση – Συνεργασία»- είναι το τρίπτυχο της Φιλοσοφίας μας, γι’ αυτό και θα είμαστε μια καθαρά ανεξάρτητη αυτοδιοικητική παράταξη χωρίς κόμματα και χρώματα, για να ενώσουμε τους Πολίτες που θέλουν να συνεργαστούν για το καλό του τόπου μας χωρίς ιδεολογικούς ή κομματικούς διαχωρισμούς.

ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΑΣ;
Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτής της συνέντευξης να απευθύνω ένα ενωτικό μήνυμα σε όλους τους συμπατριώτες συνδημότες μου και κυρίως σε όσους και όσες δεν με γνωρίζουν :
Ελάτε μαζί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, τις γνώσεις μας, την αγάπη μας για να πάμε τον τόπο μας μπροστά. Όπως η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει πολλά για να πάει μπροστά και κυρίως νοοτροπία, έτσι πρέπει να αλλάξουμε και εμείς πολλά για τον τόπο μας. Ζούμε σε ένα ευλογημένο τόπο με πολλές δυνατότητες, που όμως δεν έχουν αξιοποιηθεί επαρκώς. Δεν θέλω να βλέπω άλλα παιδιά να ξενιτεύονται, αντίθετα θέλουμε να τα φέρουμε πίσω. Πρέπει να δημιουργήσουμε τρόπους και υποδομές, να προσελκύσουμε επενδύσεις, να αξιοποιήσουμε τους πολιτιστικούς μας πόρους, να στηρίξουμε ενεργά τον πρωτογενή μας τομέα, να διαφημίσουμε ακόμα καλύτερα την ΠΑΡΓΑ και να την αναβαθμίσουμε ποιοτικά και αισθητικά, για να φέρουμε καλύτερης ποιότητας επισκέπτες και να επιμηκύνουμε την τουριστική μας περίοδο. Μπορούμε, έχουμε όλες τις δυνατότητες, να κάνουμε ένα μεγάλο ποιοτικό άλμα! Δεν θα σας πω ότι τα ξέρω όλα, αλλά πιστεύω στη συλλογικότητα, στη συνεργασία των ειδικών και των τεχνοκρατών και με την συμβολή ειδικών συμβούλων και κατάλληλου επιστημονικού δυναμικού, μπορούμε να κάνουμε τον Δήμο της Πάργας ένα στολίδι, πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση στην πανέμορφη Ήπειρό μας. Πάνω από όλα όμως ΘΕΛΩ να σκύψουμε με αγάπη στον συνάνθρωπο μας και να χαράξουμε κοινωνικές πολιτικές, που θα στηρίζουν έμπρακτα τις ευαίσθητες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μας την Τρίτη ηλικία, τα ΑμεΑ, τους κοινωνικά άπορους, τις μονογονεϊκές οικογένειες και όλους αυτούς που έχουν ανάγκη την προστασία και την αγάπη μας. Η Πρόκληση είναι μεγάλη, για όλους και όλες μας. Και σας προσκαλώ να συμμετάσχετε σε αυτή την μεγάλη κοινή προσπάθεια για όλους μας και να γίνουμε οι ίδιοι υπεύθυνοι για τον τόπο μας και να μην κάνουμε απλά κριτική ή να περιμένουμε τα πάντα από την Πολιτεία. Ήρθε η ώρα να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας και νομίζω, ότι ο λόγος πλέον ανήκει σε σας ! Καλώς να βρεθούμε λοιπόν… σας ευχαριστώ για την αγάπη και την δύναμη που μου δίνετε καθημερινά, για να συνεχίσουμε να κάνουμε πράξη αυτή την ωραία ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ! Τα καλύτερα έρχονται και είναι στο χέρι μας, απλά να τα πετύχουμε!